Bojti közélet

Bojti közélet

Bojt késedelmes projektje miatt, komoly szankciók is lehetnek több településen

2016. június 14. - Bojti közélet

Tavaly a kormány úgy zárta a 2015-ös évet, hogy a 2007-2013-ra megítélt uniós forrásokból minden eurocentet hazahozzon. 2007-ben 8200 milliárd forint lehívására kapott lehetőséget Magyarország, ennek eléréséhez a korábbi években a kabinet mintegy 1000 milliárd Forint értékben engedélyezett túlvállalást, vagyis a 8200 milliárd Forint uniós kerethez képest közel 9200 milliárd Forint pénzügyi kötelezettség lett vállalva, már ekkor számoltak azzal, hogy lesznek olyan fejlesztések, melyek nem fejeződnek be.

A Miniszterelnökség elkészített egy kockázati listát 2015-ben. A közzétett módszertan szerint a kockázatosnak tartott állami projekteket felmérték az illetékes szervek és ebből adódott a 874 állami projekt, amelyben számos önkormányzat fejlesztése is látható. Erről a Miniszterelnökség levélben értesítette az érintetteket, ha fejlesztéseik megvalósítását kockázatosnak ítélték meg. Azonban a pályázók besorolásától függetlenül mindenkire vonatkozik egy tiltás, amennyiben késedelmes projektje van folyamatban, ennek lezárásáig új támogatást nem kaphat az államtól a Széchenyi2020 pályázati rendszerben

Ezen a listán szerepel a Bojt és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás, melynek gesztorvárosa Bojt és a tagtelepülések pedig Bojton kívül Nagykereki, Körösszakál, Nyírmártonfalva. A társulás 2011-ben jött létre, melyet 2013-ban új alapokra helyezetek és a KEOP-1.3.0/09-11-2013-0023 projektazonosító szerint 732 525 051 Forintot nyertek el. A tervezet befejezés 2015.09.30.-ra esett, de 28.-án egy ellenőrzés során az egyik ivóvíz kútjának fizikai vizsgálata és a kúttisztítási munkálatok befejezése után megállapították, hogy a kút nem megfelelő fizikai állapotú. A kút javítása elengedhetetlenül szükséges volt a projekt céljainak megvalósításához, mivel ezen ivóvíztermelő kút az egyik alap termelőkút. 2015. október 13-án benyújtottak egy módosítást és a GEOSIGNAL Kft. által készített műszeres vizsgálati jelentést, amelyből kitűnik, hogy a szitaszövet sérült a kút homlokon. Tervezői nyilatkozat is csatolva lett, és a generál tervező nyilatkozta, hogy a kút állapota szükségessé tetette a felújítást. Így a tartalék keret terhére ezért újabb pályázat lett kiírva pótmunkára, a 9.910.000, - Ft összegben.

Azóta Bojtnak egy közmunkást is be kellett vinni a projekt kivitelezésébe, ami végre legális tevékenység a Polgármesteri Hivatal részéről, hisz az eddigi építési beruházások alkalmával feketén dolgoztatták a közmunkásokat az állam kontójára, melyet persze a kivitelező leszámlázott a projekt elszámolásában, mintha az ő munkásai, alvállalkozói dolgoztak volna. Jelen pillanatban egy ilyen ügyben már NAV nyomozás zajlik, de erről bővebben egy másik bejegyzésben.

Bojton és Nagykerekiben úgy tűnik a kutakból pont az ártézi kutakat szüntették meg, helyette klóros vizet kaptak a helyiek. Panaszkodnak arra is a bojtiak, hogy a tervezetben szerepelt egyes utcákba meg sem kezdték a víz bevezetését, csak utólag többszöri kérésre tették meg. Nagykerekiben a problémák még nem oldódtak meg, jelenleg is tart a beruházás. 

A késések és a gondatlan kivitelezések miatt Bojt és térsége a projekt lezárásáig nem vehet igénybe uniós forrásokat, mely miatt hátrány éri a települést, hisz addig egyéb fejlesztésekre, uniós pályázatokra nem indulhatnak. A testület állítása szerint ezekről a Polgármester nem számolt be a képviselő testületnek, holott a Társulás alapszabálya is kötelezi őt erre.  

A következő testület egyik feladata lesz átvizsgálni a történteket, és lezárni a projektet, hogy Bojt továbbra is fejlődni tudjon.

Bojti közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://bojti.blog.hu/api/trackback/id/tr998810082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prisca52 2017.08.06. 15:37:57

sajnos még rosszabb a helyzet!
süti beállítások módosítása